Filed under Puisi

I Pray and Pray For This

Today I come to a realisation That I am okay, without Jaka. He’s a stranger that I want to know And eventually have fallen for But he ain’t ready to catch me So I fall, free fall from the clouds of dreams and hopes and wants to the hard stone cold reality, and crushed my … Continue reading

One of the Days

Today is one of those days The day that I want to do nothing but to just coil up on my bed and breath Just breath and do nothing else Just swim with emotions and reflect upon things Keep wings in the cupboard, dont let it swing Keep my sting in a box, and let … Continue reading

Day 5 – National Poetry Month : Mak

Dalam senyap diam pandang mak Dalam sungguh senyum lebarnya mak Dalam sepetnya kedua mata mak Dalam tetimbul urat di tangan mak Dalam “mak-ada-kat-roqwok-laa-ni-teman-ayah-‘shoping’-Ejah-sihat-ka?” Dalam “sembahyang-jangan-tinggai-tau” Dalam “duit-pekin-pekin-sikit-naa-mak-ayah-tak-dak-duit-nak-hantaq-ke-Ejah-kalau-tak-cukup” Dalam “mak-tak-pi-rumah-atok-lagi-video-minggu-lepaih-dah-tengok-dah-lah-adik(Zafri)-tunjuk-pendek-ja-naa-seminit-lebih-ja-kan” Dalam “ubat-malam-tak-makan-lagi-tapi-siang-punya-dah-makan-dah” Dalam “sejak-Ejah-duduk-Shah-Alam-ni-lama-dah-mak-tak-pi-kedai-buku” Dalam masak lemak cili api mak Dalam teh ok kurang nipis kurang manis mak Dalam doa-doa panjang mak Dalam sujud-sujud lama mak … Continue reading

Day 4 – National Poetry Month : Bila

Bila bulan tak jatuh Bila bintang tak dipagar Bila rezeki bergolek Bila pinang tak dibelah Bila payung ditinggalkan Bila itik tak pulang Bila minyak tumpah Bila kera sembelit Bila ayam tak bertuah Bila jauhari hilang ingatan Bila-bila pun boleh sebenarnya. ‪#‎Day4‬ ‪#‎1hari1puisi‬ ‪#‎April‬ ‪#‎NationalPoetryMonth‬ ‪#‎30dayspoetrychallenge‬

Day 2 – National Poetry Month : Yang Di Bangau

Yang kaya makin kaya Yang miskin makin miskin Yang batil makin hak Yang kelabu makin hitam Yang cantik makin hakis Yang huduh makin serlah Yang tipu makin tipu Yang benar makin dipunah Yang cinta makin rindu Yang rindu makin angau Yang di bangau makin bangau Yang pandir… Makin lawak. ‪#‎Day2‬ ‪#‎1hari1puisi‬ ‪#‎April‬ ‪#‎NationalPoetryMonth‬ ‪#‎30dayspoetrychallenge‬

Sepai Sekeping Hati

Walau dihimpit tugasan universiti, Ezzah tidak mampu noktahkan rasa nak menulis, luah-muntahkan sesuatu yang sudah agak lama terbuku di dalam hatinya. Ketaq lutut. Ezzah kalah dengan jaka, segenap sosok dan segenap adanya. Ezzah hairan sekali, bagaimana Ezzah boleh sebegini terkesan dengan maujudnya seorang jaka. Sungguh, Ezzah sudah mula jadi pemuja rahsia sejak beberapa tahun lepas. … Continue reading

RAP : Nanti Besar Nak Jadi Apa?

RAP : Nanti Besar Nak Jadi Apa?

Nanti besar nak jadi apa? Nanti besar nak jadi siapa? Jadi orang beruang bangau buah kana? Kau yang tentu nak bagaimana. Aku dari dulu tak pernahnya tahu, Budak lima tahu baru reti baca buku yang pasti, yang sebenar jiwa tak ragu, tak mau jadi doktor ataupun cikgu tak mau jadi saintis ataupun polis Aku nak … Continue reading