Filed under Inspirasi

First Week at Astro!

Assalamu’alaikum! Hi! I have been planning to write this for a couple days now, so yeah, here it goes! Bismillah. As most of you might know, I am now working in Astro! Yeap. One of the prominent media network in Malaysia. I am one of the Digital Content Producer at Lite.Fm, yeap, that Relaxing Favourite radio … Continue reading

Mintak Ja!

Aku dah lama tak tulis entri dalam bahasa Melayu, jadi aku nak cuba tulis semuanya dalam bahasa Melayu. Sudah berkarat habuk penggunaan bahasa ibunda aku ini. Kalau aku sembang dengan Pak Agi ni, mahu kena gelakkan. Untuk itu, aku pilih untuk raikan! Kalau aku tak raikan, siapa lagi? (Haha, dan orang-orang lain yang berbahasa Melayu … Continue reading

Your Name – I feel Again!

First and foremost, I am not that familiar with Japanese Anime films, but after watching Your Name (2016) by Makato Shinkai, I wondered why I did not watch those masterpiece sooner. This genre is somewhat new to me and this is the second one that I’ve watched after Spirited Away (2002) by the great Studio … Continue reading

Perjalanan

Aku menukilkan letusan sebuah fikir ini saat tersandar empuk di kerusi sofa selesa dalam bas menuju ke Kota Kuala Lumpur. Sambil berselang seli melontarkan pandangan ke luar jendela, dan menatap skrin menarikan jemari, aku 1) bersyukur bas ini ada wifi, 2) luar nampak mendung macam nak hujan, boleh la utus doa-doa ke Tuhan, sebab waktu … Continue reading

Proses Menulis Hati Ini Milik Mu –  Episod jatuh bangun menuju Tuhan

Proses Menulis Hati Ini Milik Mu – Episod jatuh bangun menuju Tuhan

Assalamu’alaikum! Hi! InsyaAllah, dalam blog kali ini, saya akan berkongsi sedikit sebanyak proses menulis karya adaptasi dan terjemahan buku Reclaim Your Heart milik Yasmin Mogahed he bahasa Melayu. Bismillah. Sugguh, mengenal karya Yasmin Mogahed, daripada proses pembacaan, kemudian proses-proses seterusnya, hinggalah terhasil buku yang boleh anda dapat sekarang, setiap satu langkah yang saya tempuh, semuanya tepu tarbiah, … Continue reading

Karate : Bukan Hanya Tumbuk, Sepak dan …

‘USW Sport Newsletter’ yang pegun di atas meja di ruang legar kampus dipenuhi timbun-timbun kertas itu saya tatap. Macam menarik, usai selak-selak, ada satu perkataan yang menarik perhatian saya. Karate Club Tiba-tiba, entah mana mai rasa keterujaan yang berpucuk cambah hampir 16 tahun lalu terimbau. Makanya, terpanggillah saya untuk menulis coretan ringkas ini. Semua bermula … Continue reading

50 Best Films About Writers, Ranked

50 Best Films About Writers, Ranked

Originally posted on Flavorwire:
Hollywood is famous for its treatment of writers. They are the low man on the totem pole, the person banned from the set, the guy who wrote the Great American novel drinking himself to death in Los Angeles, rewriting dumb scripts. It’s funny, as Hollywood — along with movies around the world…

Cardiff – Sebuah Perjalanan Baru Nak Mula. Bismillah!

Cardiff – Sebuah Perjalanan Baru Nak Mula. Bismillah!

Saya bertolok ke KLIA dengan kakak saya dan sahabatnya, Kak Lina. Kami gerak dari rumah sewa kakak di Cyberjaya, usai solat Maghrib, 6 Oktober 2014. Satu beg tarik, satu beg galas dan satu beg sandang saya bawa. Alhamdulillah, saya bawa barang-barang yang saya kira 100% keperluan semata-mata. Dalam perjalanan, banyak perkara yang bermain di dalam … Continue reading