Sepai Sekeping Hati

Walau dihimpit tugasan universiti, Ezzah tidak mampu noktahkan rasa nak menulis, luah-muntahkan sesuatu yang sudah agak lama terbuku di dalam hatinya.

Ketaq lutut. Ezzah kalah dengan jaka, segenap sosok dan segenap adanya. Ezzah hairan sekali, bagaimana Ezzah boleh sebegini terkesan dengan maujudnya seorang jaka.

Sungguh, Ezzah sudah mula jadi pemuja rahsia sejak beberapa tahun lepas. Sejak dia patah hati, sejak terhasilnya 5 Broken Hearts, sejak sekeping hatinya sepai. Sejak dia kenal bait lirik lagu SO7.

Amat sangat sungguh lah Ezzah hairan, bagaimana dia bisa jadi selemah ini. Lemah dicakup rasa-rasa yang dia anggap sepatutnya hanya picisan, tetapi telah dengan berjayanya menggugah seorang Ezzah. Ezzah yang telah siap siagakan dirinya, dengan memakai baju besi “jangan mai dekat please, saya lemah sama kesantunan-keunikan-ketatatertiban-dan-scapula-senyum-rautwajah-lirikmata-Jason.Scott.Lee-Nicholas.Saputra-Iko.Uwais” si jaka, tapi masih, terkadang bolos jugak.

Antara sebab Ezzah jadi begini ialah Ezzah tidak mahu hatinya yang sedia sepai tadi dihenyak lagi. Ezzah sedia maklum dengan perasaan, dan angin indah sepoi-sepoi yang menyuruh dia untuk tempikkan sahaja, beritahu sahaja, rasa yang dia rasa kepada si jaka. Tapi, Ezzah tahu, itu hanya hati bersalut nafsu sahaja, akal tinggal, tak ajak masuk mesyuarat. Ezzah seringkali ternyata-tanya, lepas itu apa? Mau ajakkan sahaja jaka kahwin? Dan sedia telinga dan hati untuk… Atau, biar jaka pergi, sama kirana lain. Entah.

Terus, Ezzah yang sedang menulis ini terngangis sendiri, ingatkan dirinya supaya ingat Tuhan. Lemah selemah-lemah hambaNya. Allahumustaan.

Advertisements

3 thoughts on “Sepai Sekeping Hati

  1. Luahkan apa yang terasa dihati. Jika tidak, tidak tahu apa yang akan terjadi. For me it’s better to let it out rather than not knowing haha If that person doesn’t like you, cry it out, and try to let it go. You might find someone better. Ade reason why you’re not destined to be with that person. Just because Allah has a better plan for you 😉

    • Oh Izzah, Ezzah ni sebenarnya tak berani nak berdepan dengan ketidakpastian tu, haha, that cry it out and let it go part is very very very very hard laaaa. True. MasyaAllah. Very true, I’ve made the first move before, and got broken so hard, dah tak tega daaa. =P thanks for you respond Izzah *virtual hug*

  2. Masa indah itu akan tiba Ezzah. Saat itu, Ezzah cintakan jaka. Jaka cintakan Ezzah. Dan kedua-duanya akan melayari bahtera cinta bersama. Just..time matters 😀

    Love!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s