Posted in December 2012

Gian

Jejari gatal tak tertahan untuk menulis dan mengukir segala ceritera yang tertera segala kekata yang terkata sengala perbuatan yang terbuat segala yang bisa jemala fikirku ingat Gianku ada pada tulis tidak terlerai rasanya aduh… mampu terluka terguris andai aku tak tulis tulis untuk bernafas bernafas untuk tulis memang semuanya sudah tertulis aku tetap mahu tulis … Continue reading

Lanun

Hoi lanun di laut cinta cuba untuk menculik zahirku peris gelora laut haru biru hatiku yang ribut ribu beliung pasir hitam bercampur debu dusta pelik! lurus pula ketam ini berjalan mungkin sudah mahu akhir waktu ikan pula berpusu-pusu maju kedarat ayuh kedarat sekawan cuba renang lawan arus yang gedang bayu yang sepatutnya sepoi tidak begitu … Continue reading

Ketemu

Kau igau malamku dengan kacak rias wajahmu kau hias mimpiku dengan agam gedang jasadmu kau jentik hatiku dengan pesona pekerti diri Aku ingin jadi isteri yang kau bangai pasangan yang kau cintai sahabat yang kau kasihi suri yang kau rindui taman yang kau teduhi tidakku mahu intan berlian cukup cuma kasih perhatian tidakku mahu bulan … Continue reading

Digit

Aku tanya pada diri ada apa dengan digit tubuh ini dirobekkan dikoyak sikit-sikit dipisah cebis-cebis aku bukan aku kekadang aku musuhi aku kekadang untuk miliki digit-digit manusia cipta untuk timbangi persoalan mudah untuk apa semua digit ini satu, untuk aprieasiasi diri dua, untuk manifestasi aksi tiga, untuk salur energi terlupa seketika dibayang digit redha dan … Continue reading

Serigala Jahat Besar!

“Big Bad Wolf? Apakah geranganya?” Persoalan ini mencucuk-cucuk kotak fikir ini saat mula-mula frasa ini menyapa telinga. Seingat saya, rakan serumah saya, Sarah Amerah adalah orang pertama yang menyatakan perihal Big Bad Wolf. Orang kedua yang bercerita mengenai hal yang sama kepada saya ialah kekanda tersayang, kak Faridah! “Terus, apakah sebenarnya Big Bad Wolf ni?” … Continue reading

‘Ter’ingat

http://rubashka.deviantart.com/art/hurt-94026335 Lupa sementara seketika sekejap saja tak lamacuba bukan tak cubatapi tak mampu dayaakal tak mampu usahawalau sesaat dalam ceritera Dikejar bayang diriDihimpit persepsi itu iniDisepak harap impiDikejar mimpi berapi Terpaksa tukar posisiAdaptasi kondisiSegala negativiti hurungiSegala tipuan manusiawiSegala amukan kecil diri Penat. Penat ditoreh dilukabelati yang tak tajam manatapi parut tu tetap adasakit! Moga Allah … Continue reading

Dengar

Kau bukan siapa-siapaBukan cintaBukan sayangTernyata bukan Dia Hanya insan punyaHati, atma, akal dan nyawaMampu dengar jerit hibaMampu lihat siksa bisaMampu rasa sakit lukaMampu hidu resah dukaMampu sentuh hati jiwa Telinga yang dua itu aku perluMata yang dua itu aku mahuAngguk geleng walau sekali duaSenyum gelak walau tipu dustaAku perlu dan aku mahu Sudahlah wahai diri.. … Continue reading

Selamatkan kucing!

Alhamdulillah, Syukur ya Rabb. Hari ke-dua blog ini bergelar ezzahmahmud.com. Sembang-sembang kosong aku dengan rakan serumahku, Jiha. “Kita sepatutnya ada email yang nama sendiri, baru orang akan ambil kita serius insyaAllah.“ Lepas beberapa jam, terhasilah mail@ezzahmahmud.com.  Percaturan Allah itu indah kan, usaha dan Allah pasti akan bukakan jalan. Kembali kepada idea asal, memahami tajuk yang tertulis … Continue reading

Mengukir Sejarah dalam Kitab Hidup!

SubhanAllah! Serius! Macam tidak percaya sudah ada domain sendiri. Cadanganya hanya mahu singgah dan menjelajah wordpress.com yang akhbar dan luas ini, tiba-tiba, idea paling random menggugah kotak fikir. “Hmmm, kenapa tidak cipta sehaja satu domain, mampu milik dan tidaklah susah mana untuk diusahakan“ Terus, aku tulis apa patut, baca apa patut, dengan beberapa click, nah! Siap. … Continue reading

Baca?

Penulis yang tak membaca? Menulis tapi tak baca? Baca untuk suka-suka atau untuk apa? Hari ini hari indah. Penat tapi indah. Walau agak gundah tapi sudah biasa jatuh rebah jadi sudah tidak kisah. Hari ini hari pertama untuk semester baharu. Semester empat insyaAllah. Tak sangka, sudah tiga sem berlalu dan aku masih lagi kurang membaca. … Continue reading